Hobi olarak başladı, işinde profesyonelleşti
DÜNYAŞanlıurfa'da bedensel engelli Osman Basmacı hobi olarak başladığı ahşap mesleğini devam ettiriyor. Basmacı, kentle özdeşleşmiş taht, su küpleri, eski beşikler gibi tarihsel öneme sahip ürünlerin maketlerini yaparak geçimini sağlıyor.
Kendi çabasıyla Şanlıurfa'ya has su kuyusu, yazın kırsal bölgelerde dışarıda uyumak için kullanılan taht, su küpleri, eski tahta beşik gibi kentin tarihi mekânlarının maketlerini yapmaya başlayan 53 yaşındaki Osman Basmacı, hobi olarak başladığı mesleğini yaklaşık 15 yıldır devam ettiriyor. Zamanla işini geliştiren Basmacı, Balıklıgöl Platosu’nda yaklaşık 4 metrekarelik bir iş yerinde tahta ahşaptan ürünler yaparak, geçimini sağlıyor. Basmacı, hem turistlere Şanlıurfa'yı tanıtıyor hem de yaptığı maketleri satarak, geçimini sağlıyor.
KENDİ USTASI OLDU
Bedensel Engelli Osman Basmacı, emekli olduktan sonra el becerisinin olduğunu fark ederek ahşap oymacılığı işine merak saldı. Kültür Bakanlığı’nın yürütmüş olduğu kurslara giderek ahşap oymacılığı dersleri alan ve aldığı dersler sonucunda el becerisinin olduğunu fark ettikten sonra kendisine tahsis edilen küçük dükkanında ahşaptan çeşit çeşit oyuncak ve eşya yapıyor. Aldığı eğitimler sonucu kendi ustası olduğunu belirten ahşap ustası Basmacı; “53 yaşındayım 15 yıldır bu işin içerisindeyim. Kültür Bakanlığı Ahşap oyuncak sanatçısıyım. 5 yıla yakındır bu unvana sahibim. Burada eskiye yönelik oyuncak süs eşyalarımızı yeniden canlandırıyoruz ve minyatürlerini yapıyoruz. Eski, unutulmuş olan oyuncakları gün yüzüne çıkarıyoruz. Özel isteklerde oluyor. Su tüpü gibi oyuncaklar yapıyoruz bu oyuncak eskiden bardak niyetine kullanılırdı. Oyuncak suyu soğuk tutuyor çok eskilere dayanıyor. Bunlar Urfa’da olmadığı için biz bunların maketlerini yapıyoruz. Biraz da olsa tarihi yaşatmaya çalışıyoruz.” dedi.
SİPARİŞ ÜZERİNE ÇALIŞIYOR
15 yıldır ahşap oyma ustası olduğunu ve gelen siparişler üzerine oyuncak ya da mutfak eşyası yaptığını ifade eden ahşap ustası Osman Basmacı; “Sipariş üzerine çalışıyoruz şu an da beşiğimiz var bu oyuncaklar Antalya Engelliler Derneğine gidecek oradaki engelli çocuklara hediye olarak dağıtılacak. Yaklaşık 3-5 sene öncesinde plastik oyuncaklara baya ilgi vardı. Çin’den gelen plastik oyuncaklar uygun fiyatlarla satışa çıkıyordu ama kalitesizdi sağlıklı olmayan plastiklerle ve kanserojen madde içererek yapılıyordu. Daha sonra halk bunu anlayınca ahşap oyuncaklara yöneldi. Çünkü bu oyuncaklar da katkı maddesi bulunmuyor doğadan geldiği gibi yapıma geçiliyor. Asla bir zararı yoktur.” diye ifade etti.
Emekli olmadan önce başka bir işle uğraştığını, emekli olduktan sonra Kültür Bakanlığı’nın vermiş olduğu eğitimler sonucuna hobi olarak başladığı işi daha sonra profesyoneli oldu. İşini severek icra ettiğini söyleyen ahşap ustası Osman Basmacı; “Ben daha önce başka işlerle uğraşıyordum emekli olduktan sonra boş oturmak istemedim ve el becerimin olduğunu fark edince bu işe yönelmek istedim. Hobi olarak başladığım işi profesyonelleştirdim. Daha sonra bize Kültür Bakanlığı, ahşap oyuncak sanatçılığı unvanını verdi. Sevdiğim bir işi yapıyorum çok şükür kazanıyoruz da ama daha da ilerlersem bunun dersini de vermek isterim çünkü Urfa’da birkaç kişi bu mesleği yapıyor böylelikle gelecek nesilde bu mesleği unutmamış olur sürdürmeye devam eder.” diye belirtti.
URFA’NIN TEK AHŞAP USTASI
Kültür Bakanlığı’nın vermiş olduğu eğitimler sonucunda usta olan ve Türkiye genelinde 18 tane ahşap ustasının bulunduğunu ve Şanlıurfa’da ise sadece kendisinin ahşap ustası olduğunu belirterek; “Kültür Bakanlığı’na bağlı Türkiye’de 18 kişiyiz Urfa’da sadece ben varım benim gayem eğer bu mesleği yayarsam benden sonraki nesilde bu mesleği devam ettirirler. Ben şu an hiçbir yerden maddi destek almıyorum kendi emeğimle geldim severek yapıyorum çünkü eskilerin bir lafı vardır “bir işin ya meraklısı olacaksın ya da muhtacı” ben meraklısıydım. Benim ustam yoktu ben kendi kendime öğrendim ve geliştirdim sonra kendi ustam oldum. Yaptığımız oyuncaklar örneğin; ahşap dönme dolap, araba, bilye, beşik vb. gibi birçok oyuncak yapıyoruz. Süs eşyası olarak da mesela bu Balıklıgöl’ün maketini yaptım ve baya da satışlarımız olmuştu ama artık sipariş üzerine yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
BİHA
İlginizi Çekebilir