© Şanlı Haber Ajansı 2020

HRÜ dijital tarım ile bölge çiftçilerinin umudu oldu

Harran Üniversitesi ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı işbirliği ile “GAPHASSAS ile Dijital Tarım Teknikleri Kullanılarak Kaynak Verimli Sürdürülebilir Üretim” Proje imza töreni gerçekleşti.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nda yapılan tören ile Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mehmet Açıkgöz tarafından imzalar atıldı.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü ile Mühendislik Fakültesi Bilgisayar bölümü Öğretim Üyeleri tarafından yürütülen ve Harran Üniversitesi Rektörlüğü Bilimsel Araştırmalar Koordinatörlüğü ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen projelerle yürütülen araştırmalar sonucu geliştirilen Dijital Tarım Projesiyle yeni nesil tarım teknolojileriyle akıllı ve otonom robotlar arazide akıllı araştırma ve uygulamalarda kullanılıyor.

Harran Üniversitesi ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı arasında imzalanan “GAP Bölgesinde Hassas Tarım ve Sürdürülebilir Uygulamalarının Yaygınlaştırılması” Projesi kapsamında, yapay zekâ ve akıllı tarım teknolojileri kullanılarak, yüksek verimli ve üretimi yaygınlaştırmak amacıyla geliştirilen sistem, bölge çiftçilerimizin hizmetine sunuldu.

Verilecek eğitimler ile çiftçilere gübreleme, sulama ve ilaçlama uygulamalarının zamanında ve doğru bir şekilde yapılmasına olanak sunacak bölge tarımına ve çiftçisine büyük katkılar sağlayacak sistem sayesinde, çiftçilerin girdi kullanımı azalacağı gibi, özellikle mısır verim miktarı ve hasat zamanının belirlenmesinde de yön gösterici olacaktır.

Dijital Tarım uygulamaları ile çiftçinin girdi kullanımı azaltılırken, diğer taraftan aşırı azot gübresinin neden olduğu içme ve yeraltı sularındaki nitrat kirlenmesi ile atmosfere salınan azot miktarı da azaltılmış olacak.

 Proje ile; tarımsal üretimin yönetilebilmesi, izlenebilmesi ve tarım danışmanlarının çiftçi ile iletişimlerinin sağlanabilmesi amacıyla bir bilgi sistem altyapısının oluşturulması ve yaygınlaştırılması hedefleniyor. Proje Tarım Orman Bakanlığı’nın bölgedeki temsilcileri, Ziraat Odaları ve önder çiftçilerin işbirliği ile yürütülmektedir.

Protokol imza töreni sonrası, ayrıca taraflar arasında iş birliği olanaklarının değerlendirildiği bir istişare toplantısı da düzenlendi.

BİHA


İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER