© Şanlı Haber Ajansı 2020

Koronaya karşı el hijyeni en etkin yöntem

Harran Üniversitesi Hastanesi’nde enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Reşat Ceylan, koronavirüs salgınıyla mücadelede maske ve mesafenin yanında ellerin sık yıkanmasının önemini dikkati çekti.

ŞANLIURFA - Harran Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Reşat Ceylan, pandemiyle mücadelede alınması gereken tedbirleri anlattı.

Pandemiyle mücadelede belirli kuralların bulunduğunu hatırlatan Ceylan, en önemli unsurlardan birinin ellerin sık sık yıkanması olduğunu kaydetti.


“ETKİN BİR EL HİJYENİ, DOĞRU YIKAMA TEKNİĞİYLE SAĞLANABİLİR”


El yıkamanın sağlık açısından da önemi olduğuna değinen Ceylan, şunları ifade etti:

"Ellerimiz gün boyunca kirlenir. Eller, yemek yemeden önce ve yemek yedikten sonra, hastaya temas etmeden önce ve hastaya temas ettikten sonra, tuvaleti kullandıktan sonra, çocukların altını değiştirdikten sonra, üst solunum yolu sekresyonları ile temas ettikten sonra gibi vb. durumlarda mutlaka doğru yöntemle yıkanmalıdır. Etkin bir el hijyeni, her seferinde doğru yıkama tekniğinin uygulanması ile sağlanabilir. Doğru el yıkama tekniğiyle ellerini yıkayan kişi toplum sağlığının korunmasına önemli bir katkı sağlamaktadır."


“EL, EN FAZLA MİKROORGANİZMA BARINDIRAN ORGANIMIZDIR”

Mehmet Reşat Ceylan, el yıkamayla çocuklardaki ishal vakalarının ve ishale bağlı ölümlerin yaklaşık yüzde 50’sinin önlenebileceğini kaydetti. "Günlük yaşantımızda ellerimiz, çevre ile sürekli temas halinde olan ve bu nedenle de en fazla mikroorganizma barındıran organımızdır” diyen Ceylan, el yıkamanın basit bir durum olmadığını söyledi. Ceylan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ellerimiz temiz gibi görünse de, gözle görülmeyen bakteri, virüs ve parazit yumurtaları gibi pek çok hastalık yapıcı etkeni üzerinde taşıyabilir. Yapılan çalışmalar, normal erişkin bir insan elinde temiz bir görünüme rağmen 1 santimlik alanda altı bin adet bakteri bulunabileceğini göstermiştir"

Etkin bir el hijyeninin, her seferinde doğru yıkama tekniğinin uygulanması ile sağlanabileceğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Ceylan, hem kendimizin hem de çevremizdekilerin sağlığını korumanın ellerimizden geçtiğini sözlerine ekledi.


BİHA


İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER