© Şanlı Haber Ajansı 2020

Öksürüğün nedenleri alerji veya astım olabilir

Havaların serinlemesi ve okulların açılmasıyla halk arasında soğuk algınlığı ve öksürük çok fazla görülmeye başlandı. Öksürüğün çok sayıda sebebi olabilirken uzmanlar, alerji ve astım kaynaklı öksürüğe dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulunuyor.

Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, havaların serinlemesi ve okullarda yüz yüze eğitime geçilmesiyle artış görülen öksürüğe ilişkin değerlendirmede bulundu.

Boğazdaki veya solunum yollarındaki doğal tahrişe bağlı öksürüğün meydana çıkabileceğini söyleyen Akçay, neden öksürdüğümüzü söyle açıkladı:

"Boğaz, soluk borusu ve akciğerlerdeki reseptörlere yanıt verir ve beyindeki 'öksürük merkezinin' aktivasyonuna yol açar. Öksürük bir bakıma istenmeyen maddeleri dışarı atma yoludur. Öksürüğe neden olabilecek pek çok durum olabilir. Alerji ve astım da öksürüğe neden olabilen yaygın durumlar arasındadır."

ALERJİK ÖKSÜRÜĞÜN SEBEBİ NEDİR?

Alerjik öksürüğün, öncelikle vücudun maruz kaldığı belirli maddelere aşırı tepki veren aktif bir bağışıklık sisteminden kaynaklandığı bilgisini veren Akçay, bu reaksiyonların, vücudun zararsız maddeleri zararlı olanlarla karıştırdığında ve onları savuşturmak için savunmaya geçtiğinde ortaya çıktığını belirtti.  Akçay, "Histamin (azot bileşiği), burun akıntısı, öksürük, hapşırma ve burun pasajlarının şişmesinden sorumludur. Bu nedenle hasta soğuk algınlığı olmasa bile soğuk algınlığı benzeri belirtiler yaşamaya başlar. Alerji öksürükleri tipik olarak hava yollarının şişmesi veya tahrişinden kaynaklanır. Ayrıca burun akıntısı geliştirirseniz, sinüslerinizde asılı kalan mukus boğazınızın arkasına damladığında da öksürük yaşayabilirsiniz" dedi.

ÇOCUKLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Ahmet Akçay, birçok kişinin yılda üç veya dört kez soğuk algınlığı yaşayabiliyorken, bunun çocuklarda daha sık görüldüğüne dikkati çekti. Alerji ve astımın da yaygınlığına vurgu yapan Akçay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu koşulların üçünde de öksürük belirtisi vardır. Öksürük kuru ya da balgamlı olabilir, ara ara gelebilir, sabit kalabilir ve hafif ile şiddetli arasında değişebilir. Ancak, temel nedeni anladığınız sürece çoğu öksürüğün tedavisi kolaydır. Astım, alerji ve soğuk algınlığı öksürüğü arasındaki farkları bilmek, durumu yönetmenin ana yoludur."

ALERJİNİN YAYGIN BELİRTİLERİ

Alerjilerin bazı belirtilerinin soğuk algınlığıyla aynı olabileceğine işaret eden Akçay, alerjilerin belirtilerini şöyle sıraladı:

"Alerjilerin bazı belirtileri, soğuk algınlığı ile aynıdır. Örneğin burun akıntısı ve sulu gözlere sahip olabilirsiniz. Bununla birlikte, kaşıntılı gözler, sık hapşırma nöbetleri ve cilt tahrişi, alerjinin yaygın belirtileridir."

Prof. Dr. Akçay, soğuk algınlığının neden olduğu öksürükle alerjik öksürük belirtilerinde önemli farklılıklar bulunduğunu kaydetti. Akçay, "Alerjenler mevcut olduğu sürece günler veya aylarca sürer. Soğuk mevsimlerde en sık görülen soğuk algınlığının aksine yılın herhangi bir zamanında ortaya çıkabilir. Sonbahar da alerjenlerin yaygın olduğu bir mevsimdir ve bu mevsimde de alerji belirtilerinde artış olabilir. Alerjene maruz kalındığı durumlarda ani belirtilerle ortaya çıkabilir" ifadesini kullandı.

Soğuk algınlığının çok nadiren 14 günden uzun sürdüğünü belirten Akçay, öksürüğün iki hafta sonra geçmiyorsa ve soğuk algınlığı tedavilerine ve ilaçlara yanıt vermiyorsa, alerji olma olasılığının daha yüksek olduğunu kaydetti.

Ahmet Akçay, "Alerjik öksürüğe burun akıntısı, gözlerde kaşıntı ve sulanma, boğaz ağrısı da eşlik edebilirken, asla ateş ve vücut ağrıları eşlik etmez. Öksürüğünüz varsa ve ateşiniz varsa, öksürüğün soğuk algınlığından kaynaklanması muhtemeldir" açıklamasında bulundu.

HABER MERKEZİ


İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER