© Şanlı Haber Ajansı 2020

Saç problemlerine doğal çözüm: Kemik tarak

Yüzyıllar öncesinde yapılan ve unutulmaya yüz tutmuş kemik tarak mesleği ustaların ellerinde çeşitli evrelerden geçerek yeniden hayat buluyor. Kemik tarakta keratin maddesi olduğu için saçları beslediğine vurgu yapan usta Mahmut Çaycı, koç boynuzunu sanat

Şanlıurfa Valiliğine bağlı ŞURKAV Vakfı bünyesindeki Rızvaniye Külliyesi’nde yaklaşık 9 yıldır mesleğini sürdüren kemik tarak ustası Mahmut Çaycı, unutulmaya yüz tutmuş yüzyıllar öncesinde yapılan mesleği icra ederek gün yüzüne çıkardı. Yoğun bir emek, sabırdan sonra sanata dönüşen koç boynuzları ustanın ellerinde çeşitli işlemlerden geçtikten sonra rengarenk aksesuar halini alıyor.


SAÇI BESLİYOR, DÖKÜLMEYİ ÖNLÜYOR
İnsanların günümüzde yaşadığı saç problemlerinin bu tarağın kullanımının azalmasından dolayı arttığını ifade eden Çaycı, kemik tarakta keratin maddesi olduğu için saçları beslediğini söyledi. Saç dökülme sorunu yaşayan vatandaşlara ürettiği tarakları öneren Çaycı, “Bu taraklarla saçları tarayınca kaşıntı yapmaz” dedi.


“YÜZ YILLAR ÖNCESİNE DAYANIYOR”
Yüzyıllar öncesinde yapılan kemik tarak mesleğini gün yüzüne çıkaran usta Mahmut Çay, “Koç boynuzundan kemik tarak yapıyorum. Bu meslek yüzyıllar önce yapılan bir sanattı. Unutulmaya yüz tutmuş bir sanat. Bizde bu sanatı ŞURKAV Vakfı bünyesindeki Rızvaniye Külliyesi’nde halka tanıtıyorum. Ben koç boynuzundan hem tarak, kutu, süs aksesuarı, anahtarlık kolye gibi kemikle ilgili olan her şeyi yapmaya çalışıyoruz. Kemik tarak yüzyıllar önce kullanılan bir taraktı. O dönemde yaşayan vatandaşlarda saç dökülme, kırılma olmazdı. Şimdiki dönemde yaşayan tüm vatandaşların saç problemleri var” dedi.


“KEMİK TARAK SAÇLARI BESLİYOR”
Saçlarda dökülme, kepeklenme, kaşınma, saçta incelme olduğunu aktaran Çay, “Şimdiki bayanların saçları dökülüyor. Kemik tarak keratin yapılı olduğu için saçları besliyor. Bu taraklarla saçları tarayınca kaşıntı yapmaz.  Kemik taraklar, şekil ve kalitesine göre 30 liradan başlayıp 100 liraya kadar çıkıyor. Elimde olan saplı tarağın fiyatı 80 liradır. Kemik tarağı Şanlıurfalılar yüzde 30-40 civarı talep ediyor. Şehir dışından gelen insanların yüzde 90 civarında daha çok talep ediyorlar.  Bozova Halk Eğitim merkezinde şuan 2 öğrencim var, 4 yıldır yanımda. Hafta sonları öğrencilerimle birlikte koç boynuzundan kemik taraklar yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

İbrahim Halil ASLAN- Sinan ÖZDEMİR / BİHA -ÖZEL HABER


İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER