Şanlıurfalıların ‘Kürt Sorunu’na bakışı
DÜNYACumhurbaşkanı Erdoğan’ın TBMM’nin açılışında yaptığı konuşmada “Kürt sorununu çözdük” sözleri Şanlıurfa’da nasıl yankı buldu? Kentte esnaf ve vatandaşların bazıları Kürt sorununun geçmişte kaldığını savunurken bazıları da sorunun hala devam ettiğini düşü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son olarak TBMM’nin yeni dönem yılı açılışındaki kullandığı “Yıllarca terör örgütleri dahil her kesim tarafından istismar edilen ve adına ‘Kürt sorunu’ denen meseleyi, hak ve özgürlüklerden kalkınmaya kadar tüm boyutlarıyla çözdük” cümlesi sorunla ilgili tartışmaları yeniden gündeme taşıdı. Peki Kürt sorunu gerçekten çözüldü mü? Bizim Haber Ajansı (BİHA) olarak Şanlıurfalı esnaf ve vatandaşlara mikrofon uzattık.
VATANDAŞ ÇİFTÇİ: “TÜRKİYE’NİN KÜRT SORUNU YOK”
Kürt sorununun geçmişte kaldığını, günümüzde artık böyle bir mesele kalmadığını ileri süren Mehmet Çiftçi, şunları söyledi:
“Türkiye’nin Kürt sorunuyla ilgili şuan bir sorunu yok. Ben de Kürt’üm. Geçmiş dönemlerde böyle bir sorun vardı. Şuan bu sorun bitmiş durumda. Bazı yandaşlar böyle şeyler ortaya çıkarıyor. Ben Şırnak’a, Bingöl’e gittim, her şey çok güzeldi. Gerçekten Kürt sorunu yok bu ülkede, sorun var gibi gösterenler propaganda yapıyorlar. Diyarbakır’da ne varsa İstanbul’da da o var. Van’da ne varsa Ankara’da da o var. Ben Şırnak’ta bir otelde kaldım 5 yıldız gibiydi.
Terörün arkasında ABD’nin bulunduğunu ileri süren Çiftçi, “İşsizlik sorunu var yalnız şuan Şanlıurfa’da genç nüfus çok. Burada herkes okumuş” dedi.
VATANDAŞ YAVUZ: “BAZI YERLERDE KÜRTÇE KONUŞULUNCA ORTAM GERİLİYOR”
Ahmet Yavuz ise Türkiye’de Kürt sorununun devam ettiğini düşünüyor. “Türkiye’de Kürt Sorunu var, ırkçılık baya çoğaldı” diyen Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Örneğin bir yere gidip oturuyorsunuz, Kürtçe konuştuğunuzda oradaki ortam baya bir geriliyor. Bu sorunun çözümünün olmayacağını düşünüyorum. Nüfus bir hayli çoğaldığı için iş bulmak zorlaştı. İş olanakları zorlaştı artık. Fabrikalar açılsa, gençlerimiz böyle sokakta gezmez.”
VATANDAŞ KUŞ: “İNSAN OLARAK GÖRMÜYORLAR BİZİ”
Türkiye’nin birçok yerini gezdiğini, her yerde ayrımcılık yaşandığına şahit olduğunu belirten Murat Kuş da sorunun devam ettiği düşüncesinde. “Kürtleri terörist olarak görüyorlar” diyen Kuş’un görüşleri şöyle:
“Ayrımcılık bir hayli var. Ben Türkiye’nin 45 ilinde gezdim, her yerde ayrımcılık var. Bu durumu çok gördüm. Bodrum’da olsun, Isparta’da olsun, bunları gördük. Bize saldırmaya çalıştılar. Biz kendimizi fazlasıyla savunuyoruz. Kürtleri terörist olarak görüyorlar. İnsan olarak görmüyorlar bizleri. Çözüm olacağını zannetmiyorum. Bu durumlar böyle devam eder. Karadeniz ve Güneydoğu bölgesi birbirine kan davalı gibiler. İşsizlik var. Her şeye zam geliyor. Zamlar geldikçe düşmesini bilmiyor. Fabrika sayımız çok az.”
ESNAF ŞAHİN: “BATI TARAFINDA DAHA ÇOK SORUN OLUYOR”
Ozan Şahin de Kürt meselesinin sürdüğünü savunuyor. “Ülkenin batı tarafında bu sorun var” diyen Şahin, “Ben Eskişehir’de oturuyordum. Orada herhangi bir tartışma ortamında, komşu kavgasında Kürtçülük konuşmaları söyleniyor. Ayrımcılıklar oluyor. İşsizlik sorunu var. Mülteciler burada çok. Ben şuan işsizim, iş arıyorum. Nereye gitsem önce Suriyeli ‘misin diye söylüyorlar” diye konuştu.
Kürt kökenli esnaf Mehmet Gök ise işsizliğin Kürt sorunun önünde yer aldığını düşünüyor. Gök, “Usta sizinle iş yapmak istiyorsa, sizinle beraber yola devam ediyor demektir. Bizi yarı yolda bırakıyorlar. Ekonomik sıkıntı baya çok. Bu sorun gittikçe de artıyor. Faturalarımız çok yüksek geliyor. Bizde baya sıkıntılar var” şeklinde konuştu.
ESNAF BURHAN: “BAHÇELİ’NİN CÜMLELERİNİ YANLIŞ BULUYORUZ”
Öte yandan kentteki kebapçılar, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin partisinin grup toplantısında kebapçılarla ilgili sözlerinden dertli. Bahçeli’nin sözlerine anlam veremediğini belirten esnaf Mustafa Burhan, şunları söyledi:
“Devlet Bahçeli’nin kebapçılarla ilgili söylediği sözler ne anlama geliyor? Bir mantık bulamadım. Bu sözleri ne amaçla söyledi? Bu sözlerin bir amacı varsa söylesin bari. Kebapçılarla ilgili söylenenlerde bir mantık bulamadık. Kebapçılarla ne alıp veremedikleri var? Böyle bir cümleyi yanlış buluyoruz. Biz işçi bulamıyoruz şimdi. Hiçbir yerde işçi yok. Biz Şanlıurfa’da eleman bulamıyoruz.”
İbrahim Halil Aslan -Sinan Özdemir /BİHA -ÖZEL HABER
İlginizi Çekebilir