GAP İdaresi 31 yılı geride bıraktı
Temel amacı bölgesel kalkınmayı sağlamak olan GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, 6 Kasım 2020 tarihi itibariyle 31. Kuruluş Yıl Dönümünü geride bırakıyor.
GAP İdaresi Başkan Vekili Mehmet Açıkgöz, Başkan Yardımcısı Dr. Nusret Mutlu ve Bölge Müdür Vekili Hasan Kılıç, GAP İdaresi'nin kuruluşunun yıldönümü dolayısıyla Necip Özbek Resturant'da basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda GAP İdaresi'nin kuruluşundan ve faaliyetlerinden bahseden Başkan Vekili Açıkgöz, şu ifadelere yer verdi:
Bilindiği üzere, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin sahip olduğu kaynakları en iyi şekilde değerlendirerek yöre halkının gelir düzeyini ve yaşam kalitesiniyükseltmek, GAP Bölgesi ve diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını gidermek, özellikle kırsaldaki verimliliği ve istihdam olanaklarını artırarak ulusal düzeyde ekonomik gelişme ve sosyal istikrar hedeflerine katkıda bulanmak amacıyla GAP Projesi uygulanmaktadır.
GAP’ın bu hedeflerine daha sistematik ve dinamik bir şekilde ulaşması, kalkınmanın planlanması, yönlendirilmesi, yatırımların izleme-değerleme faaliyetlerinin yürütülmesi ve kurumlar arası koordinasyonun sağlanması amacıyla 1989 yılında GAP Bölge Kalkınma İdaresi teşkilatı kurulmuştur.
Ülkemizin ilk bölgesel kalkınma kurumu olan İdaremiz, kuruluşundan bu yana insan odaklı sürdürülebilir bölgesel kalkınmaya katkıda bulunmak için katılımcılık ilkesi doğrultusunda planlama, koordinasyon ve izleme-değerlendirme çalışmalarına devam etmektedir. Ayrıca ihtiyaç duyulan her alanda, bölgede ve ulusalda model olabilecek yenilikçi nitelikte projeler yürütmeye, yerelde kurumsal kapasiteyi geliştirmeye, ulusal ve uluslararası düzeyde GAP’ın tanıtılmasına öncülük etmektedir.
Bugüne kadar başta Kamu Yatırım Bütçesi olmak üzere ulusal ve uluslararası fonlardan sağlanan kaynaklarla;tarımdan kırsal kalkınmaya, sanayiden turizme, yenilenebilir enerjiden organik tarıma ve sosyal altyapının güçlendirilmesine kadar bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine yönelik yüzlerce ana projenin gerçekleşmesi sağlanmış, markalar oluşturulmuştur. Bütün bunları yaparken başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere üniversite, özel sektör, siviltoplum kuruluşları ve uluslararası kuruluşlar ile ortak çalışılarak kaynakların etkin kullanımı sağlanmış, sürdürülebilir yapılar ortaya çıkarılmıştır.
Markalaşan projelerimiz şöyledir; ARGANDE, MEZOPOTAMYA, GAP Halkaları,GAP Organik, Kilizi Organik, GAP OMAK, GAP TEYAP, GAP ÇATOM, GAP Entegre Kaynak Verimliliği…
Projelerimizin birçoğu alanında ilk olup, hem bölgesel hem de ulusal ölçekte örnek proje olarak hayata geçirilmiştir.
Bu yöndeki yenilikçi ve nitelikli çalışmalarına devam eden İdaremiz üstlendiği misyonla, sürdürülebilir ve adil kalkınma anlayışıyla, entegre bakış açısıyla hem ulusal hem de uluslararası düzeyde yapılan bölgesel kalkınma programları için her dönemde ilham kaynağı olmuştur.
Ülkemizin en büyük, dünyanın sayılı bölgesel kalkınma projelerinden biri olan GAP Projesi’nin hayata geçirilmesi ile projenin izlenmesi, değerlendirilmesi ve koordinasyonu görevi verilen ve temel amacı bölgesel kalkınmayı sağlamak olan GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı 6 Kasım 2020 tarihi itibariyle 31. Kuruluş Yıl Dönümünü geride bırakacaktır. Bu güne kadar bölge için yaptığımız kalkınma çalışmalarına destek oldukları için başta Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ve bağlı olduğumuz Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza, İdaremiz ile koordinasyon ve işbirliği halinde çalışan kamu, üniversite, belediyeler, meslek odaları, kooperatifler, birlikler ve diğer sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ediyorum. Bu vesileyle İdaremizin 31. kuruluş yıl dönümünü ülkemize ve bölgemize daha iyi hizmetler sunmak ümidiyle kutluyor, bölgemizin kalkınması için emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum.
Basın toplantısı, GAP İdaresi Başkanı Başkan Vekili Açıkgöz'ün gazetecilerin sorularını cevaplanması ile sona erdi.
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın