Hilvan’da oy pusulalarını yakan 48 AKP’li hakkında dava

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hilvan’da oy pusulalarını yakan 48 AKP’li hakkında dava
Hilvan’da 31 Mart seçimlerinde oy pusulalarını yakan AKP'li 48 isim hakkında 11 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı.

Hilvan’da 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde oy verme işlemelerinin sürdüğü Gençlik Merkezi’nde 1119 ve 1120 Nolu sandıkları yakan 48 AKP’li hakkın iddianame hazırlandı. Mezopotamya Ajansı'nda (MA) yer alan habere göre;  Hilvan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede sandık yakılmasına engel olmak isterken darp edilen 2 Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) görevlisi ile 3 polis müşteki olarak yer aldı. Bir önceki dönem Hilvan belediyesi başkanı ve mevcut AKP’li aday Aslan Ali Bayık’ın birçok yeğeni, AKP birinci sıra meclis üyesi Sabri İ. ve birçok belediye çalışanının aralarında olduğu 48 kişi hakkında hazırlanan iddianamede “Kamu malına zarar verme”, “seçim sonucunu değiştirme”, “değiştirtme veya seçim tutanaklarını sahte olarak düzenleme” ve “usulüne aykırı olarak oy sandığının yerini değiştirme açma, çalma, tahrip etme, oy zarflarını çalma” suçlamaları yer aldı.

Savcılık şüphelilerin TCK 152 (Mala zarar verme, dört aydan üç yıla kadar hapis cezası), TCK 86 (Kasten yaralama, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası), TCK 58 (Önceden işlenen suçtan dolayı verilen hüküm kesinleştikten sonra yeni bir suçun işlenmesi halinde, tekerrür hükümleri uygulanır) ve Seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında kanun 161-164 (üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası) ile cezalandırmalarını talep etti.  İddianamede müşteki beyanları, adli muayene raporları, teşhis tutanakları, bilgi sahibi ifadeleri, görüntü izleme tutanakları, olay yeri inceleme raporu ve kolluk tutanakları delil olarak yer aldı.

 

‘VERMEZSEN BAŞINA BELA OLURUZ’

İddianamede 31 Mart’ta oy sayımı esnasında Gençlik Merkezi’ne gelen yaklaşık 50 kişilik grubun AKP seçim bürosu önünden hareket ettiği belirtilerek, gençlik merkezine girmelerini engelleyen dosyada müşteki olarak yer alan Y.T., Z.C., ve M.A., isimli polisleri darp ettiklerinin kamera kayıtlarının mevcut olduğu kaydedildi. DEM Parti görevlileri Bedir Haktanır ve Mehmet Tüysüz'ün grubu engellemek isterken darp edildiği belirtilerek, sandıklara ait oy pusulalarının yakılmasına dair detaylara yer verildi. Ayrıca oy yakma işleminden kaynaklı Gençlik Merkezi’nde 288 bin 831 bin TL'lik maddi zarar meydana geldiğinin tespit edildi. Olay yeri inceleme tutanaklarına yer verilen iddianamede AKP’lilerin oy çuvalların vermek istemeyen memurları “Vermezsen başına bela oluruz”, "Seçim meçim yok, böyle bir seçim yok seçim bitti" diyerek tehdit ettiği kaydedildi.

 

AKP’Lİ ADAYIN YEĞENİ TESPİT EDİLDİ

 “Hilvan’da AKP'li adayın yeğeninin oy pusulalarını yaktığı anların görüntülerine ulaştık” başlığı ile 2 Nisan tarihinde paylaşılan AKP’li aday Aslan Ali Bayık’ın yeğeni M.İ.B.'nin içinde yer aldığı grubun çöp konteynırında oy yakmalarına dair görüntülerde iddianamede yer aldı. Yeğen B.’nin görüntülerde ateşi körüklediğinin tespit edildiği, bu hususun bilgi sahibi ifadesiyle desteklendiği, çöp konteyneri çevresinde yapılan araştırmada  yanmış oy pusulası ve zarfının bulunduğu kaydedildi.

 

‘SUÇTAN KURTARMAYA YÖNELİK İFADELER’

Görüntü inceleme ve araştırma tutanağında şüpheli M. B. B., M. D., A. B., A. D., A.B., B. S. B., C. İ., D. A., H. B. Y., K. K. B., L. İ., M. B., A. M. B., M.A., M. C. İ., N. Y., Ö. Ç., S. G., S.B. ve Y. D.'nin  kalabalık grup içinde Gençlik Merkezi’ne girdiklerinin tespit edildiği belirtildi. Şüphelilerin soruşturma aşamasında verdikleri ifadede Gençlik Merkezi’ne gittiklerini kabul ettikleri ancak oy pusulalarını almadıklarını, yakmadıklarını, kimseye darp etmediklerini iddia ettikleri kaydedildi.  Savcılık şüphelilerin beyanlarının kendilerine suçtan kurtarmaya yönelik olduğunu değerlendirerek, suçları işlediklerinin deliller ile sabit olduğu belirtti.  Savcılık 48 kişinin sevk maddelerince ayrı ayrı cezalandırılmasını talep etti.

Hilvan Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianame için henüz duruşma günü belirlenmedi.

NE OLMUŞTU?

 31 Mart akşamı Gençlik Merkezi'nde bulunan 1119 ve 1120 Nolu sandıklara ait oy pusulaları, AKP adayı Ali Aslan Bayık’ın yeğeni M.  B.’nin de aralarında olduğu 48 kişilik bir grup tarafından yakılmıştı. Olaya dair kamera kayıtları da ortaya çıkmıştı. DEM Parti 521 oy farkıyla kazanması sonrası AKP'lilerden sonuca itiraz gelmişti. İlçe Seçim Kurulu, söz konusu pusula yakma görüntülerini gerekçe göstererek, seçimlerin yenilenmesine karar vermişti. DEM Parti’nin İl Seçim Kurulu'na yaptığı itiraz ise reddedilmişti. DEM Parti, bunun üzerine Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurdu. YSK, itirazı ret ederek, 2 Haziran'da seçimlerin yenilenmesi yönünde karar verdi. 2 Nisan tarihinde oy yakma olayına karıştıkları tespit edilen 13 kişi gözaltına alındı. 6 Nisan tarihinde çıkarıldıkları mahkeme tarafından 7 kişi tutuklanırken, 6 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Tutuklanan 7 kişi 9 Nisan tarihinde itiraz üzerine serbest bırakıldı. 2 Haziran tarihinde yenilenen seçimlerde ise DEM Parti’nin eşbaşkanları Serhan Paydaş ve Garip Yeşil, 10 bin 720 oy aldı. AKP’nin adayı ise 7 bin 476 oy aldı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Urfa’da korkunç olay! Anne ve kızı hayatını kaybettiÖnceki Haber

Urfa’da korkunç olay! Anne ve kızı hayat...

Suruç’ta fırıncılar kepenk kapattıSonraki Haber

Suruç’ta fırıncılar kepenk kapattı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar