HRÜ’den çiftçileri rahatlatacak dijital proje

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
HRÜ’den çiftçileri rahatlatacak dijital proje
Harran Üniversitesi’nde bilim insanları tarafından geliştirilen, üniversiteyle GAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin destekleriyle sürdürülen Dijital Tarım Teknikleri’ne yönelik uygulama kamuoyuna tanıtıldı.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi ve Harran Üniversitesi’nin (HRÜ) destekleriyle Ziraat Fakültesi’nde yürütülen Dijital Tarım Tekniklerinin tanıtımı yapıldı. Osmanbey Yerleşkesi’ndeki fakültenin açık alanında gerçekleşen tanıtım programına HRÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik,  GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Başkanı Doç. Dr. Nusret Mutlu, İl Tarım Orman Müdürü Dr. Murat Çakmaklı, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Zeyni Aktaş’ın yanı sıra çiftçiler, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Programda fakültenin deneme tarlalarındaki Harran Üniversitesi Dijital Tarım Üssü Araştırma Alanı’nın açılışı da gerçekleşti.

Proje kapsamında dijital pamuk üretiminde kullanılan araştırma ve teknolojik ekipmanlar, deneme alanında uygulamalı olarak ilgili kamu kurumları, ziraat odaları, ziraat mühendisleri ve çiftçilere tanıtıldı. 

Üniversite tarafından geliştirilen Dijital Tarım Sistemi, geleneksel yöntemler yerine robotik tarım teknikleriyle çiftçilere yüksek verim ve gelir ağlayacak. Çiftçilerin hizmetine sunulan sistemde, dijital teknolojiler kullanılarak su ve gübre verimli şekilde kullanılacak hem doğa korunacak hem de girdi miktarı azaltılarak sulamada yüzde 45, gübre de yüzde 27 tasarruf sağlanacak.

Projenin koordinatörlüğünü Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Şenbayram yürütüyor. Projeye Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Bölümü destek veriyor.

Geliştirilen sistem, çiftçilere gübreleme, sulama ve ilaçlama uygulamalarının zamanında ve doğru şekilde yapılmasına olanak sunacak, bölge tarımına ve çiftçisine büyük katkılar sağlayacak.

Dijital Tarım Teknikleri sistemiyle mahsul izleme, toprak değerlendirmesi, bitki popülasyonunun gözden geçirilmesi, sulama ve drenaj, mahsul koruma, gübre ve böcek ilacı püskürtmeyle hasat planlaması yapılabilecek.



"ŞEHİRLE KAYNAŞMAK, BÜTÜNLEŞMEK VE BİLGİLERİMİZİ AKTARMAK İSTİYORUZ”

HRÜ Rektörü Mehmet Sabri Çelik, son yıllarda hassas tarım, dijital tarım ve benzeri projeler ortaya çıkmaya başladığını belirterek, bunların sistematik çerçeve içerisinde organizasyonla görünür hale getirilmesi gerektiğini ifade etti. Rektör Çelik, şunları söyledi:

“Ben hocalarıma bunu yapmaları gerektiğini öngördüm.  Birlikte çalışma kültürü, yapılan çalışmaların disiplinler arası olması ve bunun sonunda da çalışmaların topluma yararlı hale getirilmesi çok önemlidir. Dekanımız, Mehmet Ali Çullu hocamız, Mehmet Şenbayram hocalarımız büyük gayretlerle yaptıkları çalışmaları ve yenilikleri çiftçilerimize sunmaya çalışıyorlar. Tüm hocalarımızın bölgemizin yararına şehrimizin çıkarına uygun araştırmalar yapmasını istiyoruz. Şehirle kaynaşmak, bütünleşmek ve bilgilerimizi aktarmak istiyoruz. Bu bizim misyonumuzdur, vazifemizdir” diye konuştu.

Dijital Tarım Uygulama Alanı’nda katılımcılara insansız hava aracıyla, robot ve yapay zeka teknolojisiyle sahada yapılan tüm çalışmalar uygulamalı olarak anlatıldı.

BİHA




  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gelecek Partisi’nden OSB için su çağrısıÖnceki Haber

Gelecek Partisi’nden OSB için su çağrısı

Urfa'da sahte polisi gerçek polisler yakaladı!Sonraki Haber

Urfa'da sahte polisi gerçek polisler yak...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar