Urfa Barosu eylem hazırlığında
Şanlıurfa Barosu Yönetim kurulu ve üyeleri, TBMM Adalet Komisyonu tarafından kabul edilen 'Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne tepki göstermek amacıyla Salı günü Şanlıurfa Adliyesi önünde cübbeleriyle birlikte 1 saatlik oturma eylemi gerçekleştirecek.
UĞUR BUDAK/ŞANLI HABER AJANSI (ŞHA)
AK Parti ve MHP’nin İstanbul, Ankara ve İzmir’de birden fazla baro kurulmasının önünü açan yasa teklifi bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek. Komisyon görüşmeleri boyunca Meclis önünde 4 gün oturma eylemi yapan baro başkanlarının illerde eylemlerine devam edeceği öğrenildi. Baro başkanlarının, Genel Kurul görüşmeleri başlayınca yeniden Ankara’da bir araya gelmeleri bekleniyor.
URFA BAROSU OTURMA EYLEMİ YAPACAK
Türkiye Barolar Birliği ve 80 il barosunun karşı olduğunu açıkladığı yasa teklifinin CHP, İYİ Parti ve HDP’nin karşı oylarına karşın komisyondan geçmesine Şanlıurfa Barosu Yönetim kurulu ve üyeleri de tepki gösterecek.
Baroların yapısını değiştirecek düzenlemeye karşı hak arayışı mücadelesi veren avukatlar, 7 temmuz Salı günü saat 17.00’de Adliye binası önünde cübbeleriyle birlikte 1 saatlik oturma eylemi yapacak.
Şanlıurfa Barosundan konuyla ilgili yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi;
“VAZGEÇMEYECEĞİZ”
“Avukatlık Kanununda yapılan Çoklu Baro ve Nispi Temsile ilişkin yasal düzenleme her ne kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonundan geçmiş ise de ilgili yasal düzenleme henüz TBMM Genel Kuruluna gelmemiştir.
Hukuki garabet niteliğindeki bu yasal düzenlemeye karşı son ana kadar hep birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz. Yapılmak istenen hukuksuzluğa karşı yarın saat 17:00 - 18:00 saatleri arasında Merkez Adliye önünde 1 saat cübbelerimizle birlikte oturma eylemi yapılacaktır.”
ÇOKLU BARO SİSTEMİ’NDE NELER OLACAK?
* Teklife göre; avukat sayısı 5 binden fazla olan illerde asgari 2 bin avukatın imzasıyla yeni bir baro kurulabilecek. Bu kapsamda, avukat sayısı dikkate alınarak Ankara, İstanbul ve İzmir’de birden fazla baro kurulabilecek.
* TBB, kuruluş işlemlerini yerine getirmek üzere Kurucular Kurulu’nu görevlendirecek. 4 kişilik Kurucular Kurulu, 2 bin avukatın imzasını alarak kuruluş işlemlerini 6 ayda tamamlayacak.
* Kurul, tarafından toplanacak genel kurulda, yeni baronun yönetim kadrosu seçilecek. Seçim sonucunun da TBB’ye bildirilmesi üzerine baro, tüzel kişilik kazanacak.
* Aynı ilde yeni bir baronun kurulması halinde barolar, tüzel kişilik kazanma tarihine göre o ilin adıyla numaralandırılacak. Mevcut barolar bir numaralı baro olacak.
İLK SEÇİMLİ OLAĞAN GENEL KURUL
* Kuruluşu tamamlanan baronun ilk seçimli olağan genel kurulu, kuruluşu takip eden ve son rakamı çift olan yılın ekim ayının ilk haftasında baro başkanının davetiyle toplanacak.
* Böylece tüm baroların seçimleri aynı tarihte yapılabilecek. Avukat sayısının 2 binin altına düşmesi halinde TBB, ilgili baroya yazılı bildirimde bulunacak. 6 ay içinde kuruluş için gerekli olan asgari avukat sayısı sağlanamazsa o baro tasfiye edilecek.
* Tasfiye işlemleri, son yönetim kurulu tarafından TBB’nin gözetim ve denetimi altında yapılacak. Tasfiye edilen baronun malları TBB’ye geçecek.
* Tüzel kişiliği sona eren baroya kayıtlı avukatlar ve stajyerler, ilan tarihinden itibaren 15 gün içinde o ilde bir baro varsa o baroya, birden fazla baro varsa diledikleri baroya kaydolabilecek. Tüzel kişiliği sona eren baroların devam eden iş ve işlemleri bu baro tarafından yürütülecek.
BAROLARIN, TBB’DE TEMSİLİ
* Teklif, baro ve TBB organlarının seçim usulünde bir değişiklik öngörmüyor. Her baro, TBB Genel Kurulu’nda, baro başkanı ile sabit 3 delege ve ilaveten her 5 bin avukat için ilave 1 delegeyle temsil edilecek.
* Kuruluş tarihine bakılmaksızın tüm barolar için, baro organlarının seçimi, iki yılda bir ekim ayının ilk haftası içinde, TBB organlarının seçimi ise dört yılda bir aralık ayı içinde yapılacak. Seçimler, sonu çift rakama tekabül eden yıllarda yapılacak.
* Düzenlemeyle, adli yardım ve zorunlu müdafilik hizmetlerinin avukatlar arasında eşitlik ilkesi ile adil bir denge gözetilerek yerine getirilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda, birden fazla baro kurulan illerde, özel kanunlardan kaynaklanan kurul ve komisyonlara avukat görevlendirilmesinde, baroların eşit ve dönüşümlü temsili ilkesi esas alınacak.
KIYAFET SERBESTLİĞİ
Kanun teklifinde ayrıca, avukatların kılık kıyafetleri ile inanç ve yaşam tarzlarına yönelik mesleki engellerin kaldırılmasına yönelik maddeler yer alıyor.
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın