Urfa'da sendikaya üye olan işçilere baskı iddiası!
Şanlıurfa’da Uğur Tekstil firmasında yetkiyi alan DİSK Tekstile üye olan işçilere fabrika yönetiminin baskı yaptığını iddia eden DİSK Tekstil Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, fabrika avukatlarının işçilerin ailelerini arayarak korkuttuğunu söyledi.
Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren ZARA gibi dünyaca ünlü giyim markalarına üretim yapan Uğur Tekstil firması, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yetki belgesi alan DİSK Tekstil Sendikası’nı tanımamakta ısrar ediyor. Fabrikada çalışan yaklaşık 300 işçinin yarısından fazlası, DİSK’e bağlı Tekstil İş Sendikası’na üye oldu. Sendika, fabrikada toplu sözleşme yapabilmek için yetki aldı. Tekstil İş Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, yetki kararının ardından, fabrika yönetimi ve avukatlarının işçilere baskı uyguladığını ve tehdit ettiğini iddia etti.
“FABRİKA YÖNETİMİNDEN İŞÇİLERE TEHDİT”
Sendikaya üye olan işçilerin tehdit ve baskı ile sendikadan istifa etmeye zorlandığını iddia eden Türkmen, “Fabrika yönetimi, üyelerimize yönelik baskı uygulayarak da sendika düşmanı tutumunu sürdürmektedir. Günlerdir fabrikada çalışan üyelerimiz, özellikle kadın işçiler tek tek, müdür odasına çağrılarak, fabrikanın avukatları ve müdürleri tarafından sorguya çekilmekte, mobbing uygulanmaktadır. Görüşmeye çağrılan üyelerimiz sendikadan istifa etmeleri gerektiği yönünde ifadelerle baskı ve tehdide maruz kalmaktadırlar. Bazı üyelerimiz, ‘eğer sendikadan istifa etmezseniz, kötü şeyler olur ve bunların sorumlusu biz olmayız’ şeklinde tehditlere maruz kalmaktadırlar” dedi.
“AŞIRI ÜRETİM BASKISI İLE MOBBİNG”
Fabrikanın avukatlarının, bazı kadın işçilerin aileleri ve yakınlarını telefonla arayarak, “kızınız ya da oğlunuz sendikaya üye olmuş bu suçtur, fabrika yönetimi dava açarsa bunlar hapse girer” gibi ifadeler kullandığını aktaran Türkmen, “Fabrika işçilerin ailelerini korkutuyor ve tehdit ediyor. Ve yine üyelerimizi istifaya zorlamak için uyguladıkları yöntemlerden birisi de aşırı üretim baskısı ile mobbing uygulamak. Üretimi ve performansını ölçen bir elektronik cihaz uygulaması ile işçilerin günlük çıkarması gereken ürün sayısı, üretmesinin mümkün olmadığı bir sayıda tutularak işçiler üzerinde baskı kuruluyor. Ve hiçbir işçi, bu sayıda ürünü üretemediği için bu kez de performanslarının düşük olduğu gerekçesi ile tutanak tutulmak ve tutanaklar üç kere tekrar ettiğinde işten atılmakla tehdit ediliyorlar” diye konuştu.
Türkmen’in iddialarını sormak için aradığımız fabrika yönetimindeki yetkililer ise iddialara ilişkin geri dönüş yapmadı.
BİHA
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın