Urfa’yı Antalya’da tanıtan dernek!
11 Nisan Antalya Şanlıurfalılar Derneği, Şanlıurfa’nın tarihi ve turistik mekânları ile şehrin değerlerini Antalya’da tanıtıyor. Muhabirimiz Ahmet Sağır ile röportaj yapan 11 Nisan Antalya Şanlıurfalılar Derneği Başkanı Hıdır Dağtekin, Şanlıurfa’yı en iyi şekilde Antalya’da tanıtmaya çalıştıklarını belirterek, “Sürekli olarak Antalya’da yaşayan hemşehrilerimizle beraber birlik, beraberlik dayanışma içerisindeyiz” dedi.
RÖPORTAJ: AHMET SAĞIR/ŞANLI HABER AJANSI-(ŞHA)
Gazetemiz Muhabirlerinden Ahmet Sağır’ın belirli periyotlarla düzenlediği röportajlarının bu haftaki konuğu 11 Nisan Antalya Şanlıurfalılar Derneği Başkanı Hıdır Dağtekin oldu. Ülkenin değişik şehirlerinde bulunan Şanlıurfa derneklerinin temsilcileri ile bir bir röportaj yapan Sağır, bu kez 11 Nisan Antalya Şanlıurfalılar Derneği Başkanı Hıdır Dağtekin ile yaptığı söyleşide, derneğin çalışmalarını konuştu.
İŞTE AHMET SAĞIR’IN 11 NİSAN ANTALYA ŞANLIURFALILAR DERNEĞİ BAŞKANI HIDIR DAĞTEKİN İLE RÖPORTAJI…
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Hıdır DAĞTEKİN kimdir?
1963 Şanlıurfa doğumlu ortaokul mezunuyum. Tarım ve Ticaret ile uğraştım 2004 yılında Antalya ya yerleştim turizm ve ticarete devam ettim. Daha sonra Antalya Ş.URFA Derneğini 2009 yıllında kurduk ve devam ediyorum.
Misyon ve vizyonunuz nedir?
Üstlendiğimiz görev metropolde hemşehrilerimizin acı ve tatlı günün de birlikteliği sağlamak bir arada yardımlaşmak ve geleceğimiz olan nesillere örf adet kültürümüzü ve inancımızı devam ettirmektir..
Antalya Şanlıurfalılar Derneği olarak faaliyetlerinizden bize bahseder misiniz? Antalya’da yaşayan hemşehrilerimizle beraber birlik, beraberlik dayanışma ve memleketimizin kurtuluş gününü tarihi ve turistik ortak değerleri tanıtmak ve yaşatarak çeşitli etkinliklerle kutlamaktayız. Ayrıca Türkiye’nin en fazla mevsimlik tarım işçisi göçü veren kentimizin insanlarına Antalya’daki yaşam koşullarının sağlıklaştırılması ve kalitenin arttırılması açısından Antalya milletvekillerimize, Belediye başkanları ile istişare içerisindeyiz.
Antalya’dan Şanlıurfa’ya, bölgemize bakış açınız nasıldır?
Kentimize sevgimiz, beklentimiz çok ama muhatabımız yok… Geçenlerde TUİK anketlerine göre herkes kendi şehrinde yaşasaydı Şanlıurfa ilimiz Türkiye de en büyük mega kent olarak ilk sıralarda geleceğini herkes gördü ve duydu. Bana göre TÜİK mademki böyle bir araştırma yapmış… Keşke istisnalar hariç birde bu insanların neden başka kentlere göç ettiklerini de araştırsalardı.
Türkiye’nin en büyük ikinci ovası, Barajı, bizde… Karaali jeotermali bizde… Ancak kente gelen gıda ürünlerinin birçoğu Antalya’dan kısacası Çukurova’dan sizce nerede hata yapıyoruz?
ATATÜRK Barajı, GAP uluslararası hava limanının yapılış amacı bereketli Harran Ovasında yetiştirilecek ürünler yurt dışına ihraç edilecekti. Kentin bereketli ovalarında yetişecek sebzeler, meyveler Avrupa Pazarlarında olacak diye… Ama sonuç GAP Havalimanı yıllarca boşa çürüdü topraklar bilinçsiz sulamadan çoraklaştı. Birinci sınıf tarım toprakları, bağ, bahçeler Belediyelerin rant kapısı haline geldi ve imara açılarak betonlaştırıldı ve betonlaşmaya da devam etmektedir. Kendilerine önerim; Kentte hâlihazırda konut kira fiyatları almış başını giderken ve tarım topraklarını, kentin bitki örtülerini betonlaştırmaktan vazgeçip Sn. Fakıbaba’nın belediye başkanlığı döneminde 100 bin kişinin yaşayacağı alan olarak imara açılıpta bugüne kadar alt yapı, üst yapı, yol vs. işlerinin bırakıldığı, bir kazma dahi vurulmadığı güzel yurtta biran evvel çalışmalarının bitirilerek burada belediyeye ait olan arazilerde halka daha ucuz, daha uygun konut projeleri başlatılmasıdır. Tıpkı diğer büyükşehir belediyelerinin yaptıkları gibi… Jeotermal konusu ise burada seracılığın yaygınlaştırarak hem istihdama hem de kaplıca turizminin gelişmesine katkı sağlayacaktır.
İki güzide kent Antalya denince deniz turizmi, Şanlıurfa denince ise inanç turizmi akıllara gelir. Bana göre Mekke, Medine ve Kudüs’ten sonra gelen kentlerin başında Şanlıurfa gelir. Peygamberler şehri Şanlıurfa sizce turizmden yeterli payı alabiliyor mu?
Kesinlikle yer alamıyor Hz. İbrahim makamı, Halil- i rahman yani balıklı gölü, Eyyüp peygamber makamı ile inanç turizmi ve tarihin sıfır(0) noktası Göbeklitepe medeniyetlerin merkezi tanıtımı yeterli değil,yeterli olmadığı gibi alternatif yollarda bulunmuyor.Kentimize henüz gelmemiş, görmemiş bir yurttaşımızın yolları ayrıt etmesi çok zor özellikle otobandan yada hava alanından gelen bir vatandaş, Karaköprü’den kentimize giriş yaptığında yön levhaları yetersiz.Büyükşehir belediyesinin yerine olsam Karaköprü’den yeni açılmış olan Buluntu hoca bulvarından sırasıyla… Germuş kilisesi, Göbeklitepe, Asri mezarlık ve Osman bey kampüsüne alternatif kestirme bir yol götürülebilir.Ne yazık ki yol gitmediği gibi Buluntu hoca bulvarında Göbeklitepe yönünü gösterebilecek bir yön levhası dahi bulunmamaktadır.Ayrıca Antalya’dan Diyarbakır, Gaziantep vs. kentlerden uçak seferleri düzenlenirken maalesef Şanlıurfa’dan Antalya’ya uçak seferleri yok! Her dönem tercihini iktidardan yana kullanıp milyonu iki milyonu aşmış…Hatta Suriyelilerle beraber üç milyona dayanmış…Kentin hali böyle olmamalı… Diye düşünüyorum.
Köylere taziye evleri, kültür merkezleri vs. yatırımlar yapan Büyükşehir Belediyemiz gurbetteki hemşehri derneklerimizin sorunlarını da destek verebiliyor mu?
Kesinlikle hayır, hiç bir desteği yok! Ancak kendi reklamları için söylem var eylem yok!Kentimizde böbrek nakli olsun diğer bazı rahatsızlıktandolayı Antalya ya gelen hemşehrilerimiz oluyor. Biz istiyoruz ki onlara yardımcı olalım özellikle refakatçilerinin barınma sorunu çekmesin ya da asker ziyaretine gelen bir hemşehrilerimizin gidip te otellere ücret vermesin diye kendi imkânlarımızla yardımcı oluyoruz ancak bu imkânlar bazen bizi aşıyor. Gönül isterdi ki bu hemşehrilerimizi bizler modern bir dernek binası Antalya da inşaa edip kendi dernek binamızda ağırlayalım ve Şanlıurfasporumuz Antalya deplasmanına geldiğinde tüm deplasman masraflarını Dernek olarak biz üstlenelim ama imkanlar buna el vermiyor.
Orman fakiri Urfa da bazı hemşehri derneklerimizin hatıra ormanı bulunurken neden Antalya Şanlıurfalılar Derneğinin bir hatıra ormanı yok?
Orman fakiri Urfa da ağaçlandırma, ya da hatıra ormanı yapabilmek için arazi olması ve bu araziler üzerindeki bürokrasi engellerin aşılması gerekiyor. Maalesef orman fakiri Urfa da da “MERA KANUNU” yüzünden ve kentimizdebirçok arazi mera vasıflı olduğu için ağaçlandırma yapılamıyor. Yetkililere önerim;Orman fakiri Urfa da mera vasfını yitiren araziler biran evvel Orman Bakanlığına tahsisi yapılıp ve bu arazilerin de ivedilikle kent iklimine uygun Zeytin, İncir, Antep Fıstık ormanına dönüştürülmesi ve bu ürünlere dayalı sanayii yatırımları yapılarak kentin istihdamına özellikle mevsimlik tarım işçiler açısından yararlı olacaktır.
Son olarak Şanlıurfalı hemşehrilerimize mesajlarınızı alabilir miyiz?
Sevgi selamlarımı iletiyorum. Mübarek üç ayların tüm İslam ümmetine hayırlı olmasını diliyorum.
- 0SEVDİM
- 2ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın